مدیر امور سینماهای جشنواره ملی فیلم فجر گفت: باید این نوید را به مردم بدهیم که هرکس بلیت جشنواره فجر را برای هریک ازسینماهای تهران و در هر نقطهای از شهر خریداری کرد، مطمئن باشد که آن سینما از طرف جشنواره بررسی و تایید شده و از هر نظر حائز شرایط شناخته شده است که توانسته وارد جشنواره فیلم فجر شود.
فرمول انتخاب سینماهای جشنواره در وهله اول موقعیت جغرافیایی هر سینماست تا خانوادههایی که علاقهمند تماشای آثار جشنواره هستند به راحتی و از طریق آسانترین راه در نزدیکترین سینمای محل زندگیشان بتوانند از این موقعیت استفاده کنند.
برای تکمیل کردن پرونده سینماهای میزبان جشنواره به سراغ محمدرضا فرجی رفتیم، مدیر امور سینماهای جشنواره که مدیرکل سینمای حرفهای سازمان امور سینمایی نیز هست. فرجی یکی از مدیران سینماست که پیدا کردن او در روزهای منتهی به جشنواره فیلم فجر، بسیار کار مشکلی است. بالاخره بررسی سینماها در سراسر کشور و انتخاب بهترین سالنها برای پخش فیلمهای جشنواره کار زمانبری است و انرژی زیادی هم نیاز دارد. با وجود چنین شرایطی توانستیم با او گفتوگو کنیم و سوالات اصلیمان را بپرسیم. سوالاتی مثل اینکه این سینماها با چه معیارهایی انتخاب میشود و سینمادارها برای حضور در جشنواره فجر باید چه ویژگیهایی در سالن سینمای خود داشته باشند؟
* سینماهای مردمی میزبان جشنواره برچه اساسی انتخاب میشود؟
فرمول انتخاب سینماهای جشنواره در وهله اول موقعیت جغرافیایی هر سینماست تا خانوادههایی که علاقهمند تماشای آثار جشنواره هستند به راحتی و از طریق آسانترین راه در نزدیکترین سینمای محل زندگیشان بتوانند از این موقعیت استفاده کنند. در وهله دوم، کیفیت سالن و مجتمع سینمایی است که به شدت حائز اهمیت است، بهگونهای که سینمای مورد نظر باید درجه کیفیت عالی و خوب داشته باشد تا درخور تماشاگرانی باشد که آن فیلم و آن سینما را انتخاب میکنند.
* 12 سینمای اعلام شده به عنوان سینماهای مردمی امسال از بین چند سالن انتخاب شده است؟
تمامی سینماهای تهران طبق فرمولهای موقعیت و کیفیت که به آنها اشاره کردم، از همه نظر مثل صدا، تصویر، صندلی و... مورد بررسی قرار گرفت تا از بین آنها سینماهای مدرن و پیشرفتهتر انتخاب شود. به طور کلی باید این نوید را به مردم بدهیم که هرکس بلیت جشنواره فجر را برای هریک ازسینماهای تهران و در هر نقطهای از شهر خریداری کرد، مطمئن باشد که آن سینما از طرف جشنواره بررسی و تایید شده و از هر نظر حائز شرایط شناخته شده است که توانسته وارد جشنواره فیلم فجر شود.
* ما فهرست سینماهای میزبان تمام ادوار جشنواره را بررسی کردیم و دیدیم که مثلا یک سالن در سال ۸۶ در این فهرست بوده و سال ۸۷ غیبت داشته، اما در سال ۸۸ مجدد وارد لیست شده. درحالیکه هیچ تغییر و تعمیری هم در آن رخ نداده، حال باتوجه به این موضوع، دلیل آن یک سال غیبت چه بوده است؟
در طول تمام این سالها سینمایی نبوده که بودن یا نبودنش در جشنواره بدون دلیل باشد. مثلا چند سال است که سینما صحرای تهران یکی از سینماهای خوب و با سابقه پایتخت را در جشنواره نداشتیم، آن هم به این دلیل که این سینما از نظر صدا، تصویر و صندلی افت شدیدی پیدا کرده بود. بعد از جلسات فراوان با مالکان سینما، آنها به این نتیجه رسیدند که شرایط سینمای خود را بهبود بخشند و امکانات آن را بهروز رسانی کنند تا مجددا به ناوگان جشنواره وارد شود. سینما سروش هم چند سال جزء سینماهای انتخاب شده نبود که با افزایش سالن و بهروز کردن امکانات خود، مثل سینما صحرا یکبار دیگر به ناوگان سینماهای تهران برای جشنواره اضافه شد.
* در طول این سالها سینماهای جدید زیادی به ناوگان جشنواره اضافه شدند، امسال هم شاهد چنین اتفاقی هستیم؟
بله، امسال سینماهای «باغ کتاب» و «سپنتا 2» نامزد حضور در جشنواره هستند و این روزها در آستانه بازدید نهایی قرار دارند. به هر دو سالن اعلام کردیم که اگر در بازدید نهایی تایید شوند، به سی و ششمین دوره جشنواره فجر اضافه خواهند شد. اما اگر این سینماها به هر دلیلی برای جشنواره فیلم فجر آماده نشود، یقین بدانید که تا پایان سال جاری سینمای سپنتا (که نام موقت آن است) در شهرک غرب و باغ کتاب افتتاح خواهند شد تا در مجموع دو هزار و 500 صندلی به سینماهای کشور اضافه کرده باشند.
* اوضاع جشنواره در شهرستانها چطور است، حساسیتی که در انتخاب سینماهای تهران دارید، در آنجا هم داشتهاید؟
بدون شک همینطور است. امسال تقریبا در تمام مراکز استانها جشنواره همزمان با تهران برگزار میشود. چند سینمای استاندارد و درجه یک نیز همزمان با جشنواره در استانهای مختلف افتتاح خواهد شد.
* چند سالن و در چه شهرهایی؟
مثلا در استان خراسان رضوی و شهر مشهد دو مجموعه بزرگ افتتاح میشود، یکی در بازار بزرگ اطلس با 11 سالن و بیش از هزار صندلی و دیگری مجموعه فرهنگی تجاری آرمیتا با چهار سالن و 400 صندلی.
* در سالهای اخیر پردیسهای سینمایی عضو ثابت فهرست سینماهای جشنواره بودند، فکر میکنم شما هم استفاده از این مجموعهها را به سینماهای قدیمی ترجیح میدهید، درست است؟
ببینید، ما در شهری زندگی میکنیم که یکی از مشکلات اساسی همه ما، پارکینگ است. ما وقتی مجموعههایی داریم که میتوانند راه حلی برای این مشکل داشته باشند، باید از آنها استفاده کنیم تا به نوعی به خانوادههایی که قصد دیدن فیلمهای جشنواره را دارند، تسهیلات ارائه دهیم که با آمدن پردیسهای سینمایی و مجموعههای چند سالنه، این مشکل به نفع خانوادهها حل و فصل شد. امکانات رفاهی مختلف و کیفیت درجه یکی که سالنهای این پردیسها دارد، مخاطبان زیادی را به سمت خود جلب کرده است. به نظرم باتوجه به این روند، طبیعی است که پردیسهای سینمایی جایگزین سینماهای تکسالنه در کشور شود. این روندی است که در سراسر دنیا هم اتفاق افتاده و جواب داده است. استاندارد بالا، دسترسی راحت، امکانات رفاهی و مواردی از این دست عواملی است که باعث میشود مخاطب سینما پیش از هر سالنی، بلیتهای پردیسها یا مجموعههای سینمایی را پیشخرید کند که البته همه این موارد در انتخاب 12 سینمای مردمی جشنواره سی و ششم سهیم بوده است.
* به عنوان آخرین سوال، پیشبینی شما از وضعیت فیلمها و سینماهای امسال چیست؟
حقیقتا من همه فیلمها را ندیدم که بخواهم بهطور قطع نظر دهم، اما تعدادی از آثار را که دیدم، فیلمهای خیلی خوب هستند و پیشبینی من این است که استقبال بسیار خوبی از بیشتر فیلمها شود. امسال در نهایت 25 فیلم برای حضور در جشنواره انتخاب شد که حس میکنم در این شرایط مردم راحتتر میتوانند سینما و فیلم مورد نظر خود را انتخاب کنند.
|